Arménský Dům


V Náhorním Karabachu se chystá zahájení nového vzdělávacího programu - "Počítač pro každé dítě".

17.08.2011 17:38

Jerevan - V září tohoto roku učitelé a žáci základních škol z Stepanakertu a Shushi z Náhorní Karabašské republiky (NKR) obdrží notebooky v rámci nového vzdělávacího programu s názvem "Počítač pro každé dítě". Tento osvětový a finančně náročný program je možno zrealizovat díky laskavému přispění fondu "Fruitful Armenia Fund" ve spolupráci „Armenian General Benevolent Union“.

 

Hlavním iniciátorem projektu je známý filantrop Eduardo Eurnekian z Argentiny, který letos v lednu společně s premiérem NKR Arou Harutunyanem signovali vzájemnou dohodu o realizaci tohoto nového vzdělávacího programu určeného školám Náhorního Karabachu.

Program byl vytvořen na Massachusetts Institute of Technology v Bostonu a lze jej snadno stáhnout na počítače XO (hodnota jednoho laptopu je $ 270). Je určen dětem ve věku od 6 do 12 let a jejich vyučujícím. Notebooky s přístupem na internet mají cenově dostupný softwar, velice nízkou spotřebu energie, jsou vodotěsné a díky speciálnímu USB flash disku lze do jejich paměti uložit obrovské množství informací, mají anglickou a arménskou klávesnici.

"Cílem tohoto programu je zvýšit úroveň vzdělávání a více propojit populaci NKR se světem prostřednictvím internetu. Nejdůležitější je, že po absolvování základní školy notebooky zůstanou dětem," říká zástupkyně Armenian General Benevolent Union pí. Anna-Christina Shirinian.

Celkový rozpočet projektu je koncipován tak, aby během 2 let mohlo být školám NKR
poskytnuto 22 000 notebooků.

V celém Zakavkazsku je Náhorní Karabašská republika prvním státem, kde je tento program realizován. Ve světě byl tento program použit jako součást vzdělávacího systému nejdříve v Texasu a následně pak v Argentině, Peru, Senegalu, Nikaragui a ve Francii.

 

—————

Zpět